Verre reizigers

 

Meestal twee keer, soms drie maal in het seizoen brengt de kleine karekiet, Acrocephalus scirpaceus, een nest met jongen groot, waarna ze in de herfst naar het westelijk deel van Afrika trekken. Het zijn behendige vogels die in dicht riet leven. Ze hebben weinig kleur en zijn goed gecamoufleerd en bewonen alle moerassen van Europa tot aan de Oeral. Daar zijn ze de hele zomer door te horen. De zang is een opeenvolging van krassende geluiden, “karrekarrekietkiet”,  waaraan de karekiet zijn Nederlandse naam dankt. Ik heb me er altijd over verbaasd hoe ze het klaarspelen om een nest op te hangen tussen twee of drie rietstengels.

Een van de ouders is geringd. Het cijfer vijf is af te lezen op de oorspronkelijke niet verkleinde foto.
Hun jeugdige uiterlijk kunnen jonge kleine karekietjes niet verbergen.
Waarschijnlijk zaterdag of vrijdag uitgevlogen jongen uit het eerste legsel worden gevoerd. Spoedig begint de tweede ronde. Foto’s: AvBH

kleine karekiet

 

2 Responses to Verre reizigers

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *