Alarm!

Vanmiddag hoorde ik een vink, Fringilla coelebs,  alarm slaan. Doordat het een grondalarm was, moest ik wel even kijken of  het wel een vink was. Het grondalarm van de vink lijkt namelijk op dat van de merel en andere bos- en parkvogels.

Ik ontdekte de aanleiding voor het alarm al snel. In de berk zat – onder de vink – een gaai, Garrulus glandarius,  zijn veren te poetsen. De vink had het niet meer. Toen de gaai weg was, ontdekte ik dat de vink in een den vlakbij een nest had. De vink vloog er even later met voer in zijn snavel heen. Gaaien eten het hele jaar plantaardig voedsel, insecten en wormen. Maar wanneer ze zelf jongen hebben gaan ze op zoek naar vogelnesten en plunderen die. Voor de eiwitten.

mannetjesvink""

Mannetjesvink

 
Grondalarm van de vink

 

Vergelijk het alarm van deze vink met het grondalarm van de merel in de piepshow.

Gaaien, vroeger schuwe bosvogels, komen steeds verder de stad in om te broeden.

Het nest van de vink is vaak bekleed met het mos dat ook op de boom zelf zit. Het gevaar is het grootst wanneer de ouders hun pasgeboren jongen vaak moeten voeren. Foto's: Arno van Berge Henegouwen

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *