Columbus Day

 

Op 12 oktober 1992 werd bij zonsopgang op het strand van een van de Bahama’s waar Columbus 500 jaar eerder voor het eerst voet aan wal zette door biologen en ecologen een begrafenisceremonie gehouden waarop natuur en milieu van het westelijk halfrond symbolisch ten grave werden gedragen. Tegelijk werd de uitroeiing van de vele Caribische volken herdacht. Weinig ontdekkingen hebben zulke grote gevolgen gehad voor de aarde en haar bewoners als de ‘ontdekking ‘ van Amerika.

Wat na 12 oktober 1492 volgde is een nog steeds toenemende uitwisseling tussen de Oude Wereld van Europa en de Nieuwe Wereld van de beide Amerika’s van mensen, ziektes, paarden, vee, genotmiddelen, enz. Elk jaar, op 9 oktober, zijn er grootse vieringen in de Amerika’s en in Spanje.

Het is nu haast niet meer voor te stellen, dat paprika en peper, pinda en cacao, maïs en zoete aardappel, tomaat en aardappel, voor die tijd onbekend in Europa, pas zo kort onze menukaarten vullen. Stel je de Italiaanse keuken voor zonder tomaten, de Hongaarse zonder pepers, Nederlandse, Russische en Ierse keukens zonder aardappelen. De gang van al dit nieuwe voedsel naar Europa was vele malen meer waard, dan alle goud- en zilverschatten die na 1492 in Amerika buit zijn gemaakt.

 

Maïs naar Europa, mensenslaven naar Amerika.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *