Ring uit Parijs

 
Eergisteren kreeg de website van het Museon uit Otterlo op de Veluwe een berichtje over een vogel die dood was gegaan in een tuin. Bijzonder deze keer was, dat de vogel een ring droeg. Omdat er Museum Paris op staat betekent het, dat de vogel ergens in Frankrijk is geringd. Onze oudconservator biologie kon de vraag wel beantwoorden. Hij vroeg direct foto’s en andere gegevens van de vogel op bij de vinder Marian in Otterlo. Het bleek om een vink, Fringilla coelebs te gaan.
 

Fringilla coelebs_20160401_154524_MarianVerveer_web
 

De vinder schreef, dat de vogel verzwakt in haar tuin was gekomen en dat hij na nog wat voer te hebben gekregen was doodgegaan. De vogel was tijdens zijn trektocht iets overkomen. Wat daar komen we niet meer achter. We zitten nu middenin te trektijd. Miljoenen vogels verplaatsen zich nu ik dit zit te schrijven van hun wintergebieden naar hun broedplaatsen in het noorden van Europa. Het zijn gevaarlijke tochten en onder die miljoenen trekvogels zijn er altijd wel een paar die het niet halen of verongelukken. En dus had deze vink pech en haalde het niet.
 

Fringilla coelebs_20160401_154640_MarianVerveer_web
 

Ik heb het nummer dat op de ring staat zojuist naar het Natuurhistorisch Museum in Parijs gestuurd en kreeg prompt een automatisch antwoord. Daarin schreven ze, dat ze de plaats in Frankrijk waar de vogel eerder gevangen en geringd is zullen opsturen. Dan kom ik ook te weten hoe oud de vogel geworden is en dus hoeveel keer hij die gevaarlijke trektocht heeft gemaakt. De natuur is nooit aardig voor haar bewoners…
 

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *