Vogelzang

Zweten vogels?

 
Zweten vogels? Nee, want vogels hebben geen zweetklieren. Krijgen ze het dan niet te warm? Ja, maar daar gaan ze op hun eigen manier mee om. Bij warm weer zie je vogels met opengesperde snavel snel, maar ondiep ademhalen. Dan verdampen ze vocht uit hun mondholte, waardoor ze afkoelen. Hun lichaamstemperatuur is hoger dan bij zoogdieren, dus raken ze minder snel oververhit wanneer de buitentemperatuur stijgt.

Mannetje huismus op Terschelling die zich probeert te koelen door snel te ademen met opengesperde snavel. Foto AvBH

Een ervaren vogelaar vertelde mij, dat wanneer het lang warm en droog blijft vogels minder zingen, omdat er dan uit hun bek te veel vocht verdampt waardoor ze uitdrogen. En inderdaad tijdens een telrondje door een park in een droge periode hoorde ik minder zang dan een paar dagen later toen het flink ging regenen….. Dat dacht ik tenminste. Bij natelling van de zang op de droge dag bleek dat het aantal zingende vogels gelijk was gebleven. Maar omdat elke vogel een korter liedje liet horen en er minder vaak gezongen werd, was het net of er minder vogels zongen. Ik ga het nog eens natrekken door een langere periode het aantal zangers en de duur en frequentie van hun liedje bij vochtig en langdurig droog weer op te meten.

 

Najaarstrek begonnen

 

Vanochtend kwam ik in de tuin de eerste najaarstrekker tegen. In de voortuin zat een vrouwtje zwartkop, Sylvia atricapilla, luid te alarmeren tegen onze kat. Het is een verrassende soort. In parken en tuinen waar een dichte ondergroei is, zijn zwartkoppen de laatste jaren steeds algemener geworden. Het liedje klinkt elk voorjaar steeds vaker waar het groen is. 

De eerste herfstvogel, een vrouwtje Zwartkop met bruin kopje, vanochtend vroeg in onze voortuin. Foto AvBH

Zwartkopvrouw alarm
 

Vanaf nu gaat het snel. Zo nu en dan komen de trekkers op WWW langsvliegen.

 

Piepshow mezen in de tuin

 
Op dit moment zijn de mezen volop aan het zingen van twee uur voor zonsopgang tot een half uur daarna. Bij de koolmees is de variatie heel groot. Ik heb er een aantal bij elkaar gezet die allemaal vanochtend vroeg in mijn straat zongen. Je hoort soms, dat ze tegen elkaar inzingen met verschillende deuntjes. Ik kon ook een beetje bepalen hoe groot hun territorium is en waar het ligt. Soms is het heel klein, dan liggen de centra op nog geen 40 meter van elkaar. In de stad hangt de dichtheid af van de beschikbaarheid van gaten in muren en nestkastjes waarin ze gaan nestelen. De pimpelmees zingt een veel eentoniger liedje. Het is te herkennen omdat het aan een schaterlachje doet denken, terwijl de koolmees veel meer een stampend deuntje zingt.

Koolmeesman in een stadstuin. Foto AvBH

koolmees 1

 

koolmees 2

 

koolmees 3

 

koolmees 4

 

koolmees 5

 

koolmees 6

 

koolmees 7

 

pimpelmees

Pimpelmees in de tuin. Foto’s AvBH

Piepshow in de tuin

 

Dezer dagen zijn te horen:

 

 

Heggenmus                                                                 Kauwenpaartjes kwebbelend op het dak

 

Merel                                    Koolmees 1                                                    

                                                  Koolmees 2                Pimpelmees

 

Lange opname van Roodborst                                      Zanglijster 

 

Onze wijk zit vol met kauwen, niet altijd tot genoegen van de bewoners. Foto AvBH

 

Update met nieuwe geluiden uit de tuin over een paar weken

 

 

Lentezang na winterstilte

 
Na een winterslaap met langdurig persoonlijk ongemak ben ik weer ontwaakt. De kou is voorbij en dan veer ik op. Al die hongerende dieren op het ijs in sneeuwbedekte polders heb ik moeten missen. De dooi kondigde zich vrijdag niet alleen aan bij het KNMI. Nu hij definitief is, zongen gisterochtend bij ons Randstadrailstation de eerste zanglijster, Turdus philomelos en pimpelmees, Parus caeruleus, luid en duidelijk. Het kan snel verkeren.

 

Pimpelmees       Zanglijster

Wanneer de vorst wegblijft zijn de zanglijsters die nu zingen straks een van de eerste broeders. Foto Marcel van der Tol