Museon

MuseumJeugdUniversiteit 2014

 
Vandaag was het zover. Na twee jaar was ik weer uitgenodigd om de studenten van de MuseumJeugdUniversiteit te vermaken met een college over geluiden die dieren maken. Daarbij moest ik mij vooraf verdiepen in het blaffen van vogels. Dit nu lukte niet echt. Het enige voorbeeld van een vogel die een keffertje kan imiteren is al geruime tijd niet meer waargenomen. En dus moest ik mij beperken tot de muzikale kracht en pracht van onze vogels in de vrije natuur.

 

Ondanks het mooie weer waren zo’n 40 studenten naar het Museon gekomen. Kritisch als altijd volgden zij het college.

Ondanks het mooie weer waren zo’n 40 studenten naar het Museon gekomen. Kritisch als altijd volgden zij het college. Hier de eerste groep.

 

En hier de groep van het tweede uur.

En hier de groep van het tweede uur.

 
Na afloop gingen de meeste studenten met hem op de foto. Ik ervoer het allemaal als erg positief. Wat wil je ook anders. Zij komen geheel vrijwillig en gedreven door een groot verlangen naar meer kennis naar het museum. Het verslag van mijn vorige college op Moederdag twee jaar geleden staat hier.
 

Het gezicht van de mens

 

Zou jij schrikken wanneer je deze meneer met zijn wel heel lage voorhoofd, brede neusgaten en dikke wenkbrauwen tegen zou komen in tram 17 of bus 24? Stap dan uit bij halte Museon, ga naar de permanente tentoonstelling Jouw Wereld Mijn Wereld en kom achter het verhaal van deze mens die de naam Homo heidelbergensis mee heeft gekregen.

 

Dig054-11-005_163685 homo heidelbergensis

 

De fossielen die te boek staan als Homo heidelbergensis krijgen de laatste tijd steeds meer aandacht. Zo zien vele onderzoekers deze mensensoort als de voorouder van zowel ons als de Neanderthalers. Wie daarover uitgebreider geïnformeerd wil worden klikt op Homo heidelbergensis.

 


 

In dit filmpje van een minuut zie je hoe een kunstenaar de zeven miljoen jaar oude ontwikkeling van het menselijk hoofd heeft proberen te vangen. Filmmaker Dan Petrovic laat modelhoofden, die te zien zijn in het Museon en in het Naturmuseum Senckenberg in Frankfurt, op vloeiende wijze in elkaar overgaan. In het Museon zijn vijf van deze gereconstrueerde hoofden permanent tentoongesteld.

 

De-Oermens

 

In het boek De Oermens komen de fossielen van oermensen tot leven. Het daalt op voor kinderen begrijpelijke wijze af in de oertijd en volgt onze voorouders. Het is uitgegeven door Leopold en geïllustreerd door Alfons en Adri Kennis.

 

D-Day voor de Keizer

 

Gisteravond is de Canadees Paul Nicklen in Londen uitgeroepen tot natuurfotograaf van het jaar. Zijn foto van keizerspinguïns, die zichzelf lanceren om uit de kolkende zee aan land te komen, won de hoofdprijs op de BBC Wildlife Photographer of the Year Competition. Vanaf 30 november zijn alle genomineerde foto’s te zien in het Museon.

Na drie weken keren de keizerspinguins, Aptenodytes forsteri, terug uit zee om hun jongen te gaan voeden. Foto Paul Nicklen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Het doet denken aan een invasie. Aan land liggen de zeeluipaarden, Hydrurga leptonyx, klaar om de vogels te grijpen. Daar hebben de keizers iets op gevonden. Ze bespioneren de wachtende rovers en terwijl ze dat doen trappelen ze furieus waardoor er veel lucht tussen de veren komt. Vervolgens duiken ze naar beneden om snelheid te maken en weer omhoog. De ontelbare luchtbelletjes die uit de veren ontsnappen vormen een film om hun veren. Daardoor vermindert de weerstand van het water en kunnen ze een nog grotere snelheid bereiken. Zo springen ze over de zeeluipaarden heen aan land.
 

G.A.L.Bisseling, preparateur en illustrator

 

G.A.L. Bisseling (1901-1977) was van 1937 tot 1967 preparateur en conservator van het Museum voor het Onderwijs. Behalve met biologie hield hij zich ook bezig met Volkenkunde en Geologie. De Museoncollectie herbergt vele zeer vakkundig opgezette vogels, zoogdieren en reconstructies van zijn hand. Hij maakte die ten behoeve van de educatie door het museum en voor tentoonstellingen. Voor wetenschappelijke tijdschriften verzorgde hij illustraties. Daarbij werd vaak een voorwerp uit onze collectie als model voor gebruikt.

 

De heer Bisseling was ook een uitmuntende leraar. Foto Museon.

Kievitkoppen in voor- en najaar door Bisseling. Museoncollectienr 230639

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nautilus

 

De schelp van de Nautilus, een inktvis,  is gewild als souvenir. En ze zijn zeldzaam. Dat gaat niet saam. Ze leven in de Indische en Grote Oceaan langs de steile onderzeese hellingen van koraalriffen waar veel toeristen komen en de overbevissing een groot probleem is. De trage groei naar hun volwassenheid is een ander gevaar voor deze inktvissen.

 

Bij deze soort is de zogenaamde navel, die onder het midden van de schelp te zien is, gesloten. Museoncollectienr 83878. Foto Museon

 

Er zijn zes Nautilussoorten over van een groep die in het verleden uit vele duizenden soorten bestond. Iedere Nautilus leeft in een door henzelf gemaakte schelp. De schelp bestaat uit kamers, het dier leeft in de laatste kamer. Andere inktvissoorten, de octopussen, zeekatten en de pijlinktvissen hebben een inwendige schelp. Die je dus niet ziet. Na te zijn gestorven blijft de schelp over en die vindt je als de zogenaamde zeekaak aangespoeld op het strand. In de Museoncollectie hebben we drie Nautilussoorten.