MuseumJeugdUniversiteit

MuseumJeugdUniversiteit 2014

 
Vandaag was het zover. Na twee jaar was ik weer uitgenodigd om de studenten van de MuseumJeugdUniversiteit te vermaken met een college over geluiden die dieren maken. Daarbij moest ik mij vooraf verdiepen in het blaffen van vogels. Dit nu lukte niet echt. Het enige voorbeeld van een vogel die een keffertje kan imiteren is al geruime tijd niet meer waargenomen. En dus moest ik mij beperken tot de muzikale kracht en pracht van onze vogels in de vrije natuur.

 

Ondanks het mooie weer waren zo’n 40 studenten naar het Museon gekomen. Kritisch als altijd volgden zij het college.

Ondanks het mooie weer waren zo’n 40 studenten naar het Museon gekomen. Kritisch als altijd volgden zij het college. Hier de eerste groep.

 

En hier de groep van het tweede uur.

En hier de groep van het tweede uur.

 
Na afloop gingen de meeste studenten met hem op de foto. Ik ervoer het allemaal als erg positief. Wat wil je ook anders. Zij komen geheel vrijwillig en gedreven door een groot verlangen naar meer kennis naar het museum. Het verslag van mijn vorige college op Moederdag twee jaar geleden staat hier.
 

MuseumJeugdUniversiteit 2012

 
Vandaag was mijn tweede college voor de jeugduniversiteit. Over hetzelfde onderwerp: “Mama, ben jij de liefste van de hele wereld?”. Deze keer waren het kinderen van Museumjaarkaarthouders die naar het Museon kwamen. De dames en heren toonden alle begrip voor de rol van moeder in de natuur en stelden diverse slimme vragen. Nog het meest waren zij verbaasd over het feit, dat er niet altijd moeders en dus ook geen vaders bij hoeven te zijn om tot voortplanting te komen. Tijdens het college waren die dan ook niet welkom…. De kinderen konden het zelf af. Wel is onze dank voor een van de vaders, die na afloop een prachtige foto maakte van de deelnemers met hun ouders bij de Museongiraf.

Studenten met hun ouders en de docent na het college. Foto Johan de Graaf

Van het vorige college op 13 mei is een videoverslag gemaakt. Door hier te klikken is dit verslag te bekijken.
 

MuseumJeugdUniversiteit 2012

 

Dit is het videoverslag  van het college: “Mama, ben jij de liefste van de hele wereld?” op Moederdag 13 mei. Hierin werd de vraag beantwoord of er altijd moeders zijn geweest op aarde, waarom er moeders zijn en waarom moeders vaak zo lelijk zijn in vergelijking tot vaders….  Het college werd gegeven door drs. Arno van Berge Henegouwen, conservator bij het Museon. Het nieuwe collegeprogramma in het najaar staat hier.

 

 

Aanstaande zondag is Vaderdag. Collega Judith Aartsen geeft dan een college met de vaders in de hoofdrol. 

 

MuseumJeugdUniversiteit 2012

 
Moederdag 2012 trad het Museon toe tot de MuseumJeugdUniversiteit. Het begin was feestelijk. Ik mocht vanochtend het eerste college geven. Over het onderwerp, ja natuurlijk: Moeders in de Natuur. De revue passeerden zaken als hoe lang zijn er al moeders (en vaders natuurlijk, maar die komen later – hoe kan het anders – op Vaderdag 17 juni aan bod). Waarom zijn ze er eigenlijk? Hebben ze allemaal een man nodig om de kinderen groot te brengen? Het werd allemaal duidelijk met foto’s, films en opgezette dieren uit de rijke museumcollectie.
 
De organisator, collega Aaike van Oord, vervulde zijn functie van pedel perfect. Om de vijf minuten vlagde hij hoeveel tijd ik nog had…. Aan het einde studeerden de studenten snel een lied in, dat lang geleden speciaal voor moeders is geschreven. Na een kort bezoek aan de oermoeder van het Museon, de reconstructie van een Neanderthalervrouw, brachten de studenten vanaf de balustrade boven dit lied voor de verzamelde moeders ten gehore. Een goede luisteraar kan hier een duidelijk Limburgs accent in bespeuren.

De studenten met hun familie voor de uitreiking van de certificaten. Foto Museon (AvO)

De volgende collegereeks wordt gegeven op de zondagen 2 september, 7 oktober, 4 november en 2 december. Bekijk hier het programma. Onze universiteit heeft dit jaar geen numerus fixus en neemt nog studenten aan. Wil je de Museoncolleges volgen, dan snel inschrijven.
 
Ouders mogen niet mee de collegezaal in. Voor hen wordt ouderopvang geregeld.