Museon Wildlife Photo Community

Natuurfotowedsttrijd voor amateurs georganiseerd door het Museon

D-Day voor de Keizer

 

Gisteravond is de Canadees Paul Nicklen in Londen uitgeroepen tot natuurfotograaf van het jaar. Zijn foto van keizerspinguïns, die zichzelf lanceren om uit de kolkende zee aan land te komen, won de hoofdprijs op de BBC Wildlife Photographer of the Year Competition. Vanaf 30 november zijn alle genomineerde foto’s te zien in het Museon.

Na drie weken keren de keizerspinguins, Aptenodytes forsteri, terug uit zee om hun jongen te gaan voeden. Foto Paul Nicklen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Het doet denken aan een invasie. Aan land liggen de zeeluipaarden, Hydrurga leptonyx, klaar om de vogels te grijpen. Daar hebben de keizers iets op gevonden. Ze bespioneren de wachtende rovers en terwijl ze dat doen trappelen ze furieus waardoor er veel lucht tussen de veren komt. Vervolgens duiken ze naar beneden om snelheid te maken en weer omhoog. De ontelbare luchtbelletjes die uit de veren ontsnappen vormen een film om hun veren. Daardoor vermindert de weerstand van het water en kunnen ze een nog grotere snelheid bereiken. Zo springen ze over de zeeluipaarden heen aan land.
 

Museon Wildlife Photo Community 2012

 
Op 15 januari en 19 februari organiseerde het Museon voor het derde achtereenvolgende jaar een wedstrijd natuurfotografie. Voor beide keren werd een groot aantal foto’s ingestuurd. Tijdens de bijeenkomst kreeg een jury van natuurfotografen uit binnen- en buitenland, zonder inzage vooraf, een selectie van de ingezonden foto’s te zien waaruit vier winnende foto’s werden gekozen. Eerder was er aandacht voor winnaar en tweede plaats van 19 februari, vandaag  de vier beste foto’s van 15 januari.
 

De winnaar van 15 januari

Howard Berger zag, dat deze Afrikaanse scharrelaar telkens met een prooi, hier een libel, op dit boompje terugkeerde. Het leverde na veel mislukte foto’s deze actiefoto de eerste prijs op. Foto gemaakt in het Tarangire National Park in Tanzania.

Tweede prijs 15 januari

Zwavelborsttoekan in het tropisch regenwoud van Boca Tapada in Costa Rica. Foto Remco Steenks

Derde prijs 15 januari

Ruzie tussen man en vrouw luipaard bij Chudop Waterhole in het Etosha National Park, Namibia

Vierde prijs 15 januari

Landschap in Noorwegen bij Doralseter. Foto van Marcel Braam. 4e Prijs

 

Museon Wildlife Photo Community 2012

 
Op 15 januari en 19 februari organiseerde het Museon voor het derde achtereenvolgende jaar een wedstrijd natuurfotografie. De wedstrijd die openstaat voor amateurnatuurfotografen wordt gehouden in het kader van onze jaarlijks terugkerende tentoonstelling Wildlife Photographer of the Year. Voor beide zondagen werd een groot aantal foto’s ingestuurd. Een jury van natuurfotografen uit binnen- en buitenland kreeg zonder inzage vooraf een selectie van de ingezonden foto’s te zien waaruit vier winnende foto’s werden gekozen. Vandaag aandacht voor de winnaars van 19 februari.

 

Eerste prijs 19 februari

Reintje besluipt behoedzaam zijn prooi en met één sprong probeert hij deze vlinder te pakken. Eerste prijs op 19 februari 2012. Foto Caroline Piek uit Alphen aan de Rijn.

 Tweede prijs 19 februari

Deze foto van een tijger is gemaakt in de dierentuin van Berlijn. Foto’s van dieren in gevangenschap kunnen op een extra kritisch oog van de jury rekenen. Zij vond de foto zo uitzonderlijk door de actie en de zeggingskracht, dat een tweede prijs werd toegekend. Foto Rita Lichtenberg uit Vreden.

 Derde prijs 19 februari

Tijdens een wandeling op weg naar de Jakhu tempel in Shimla in Noord-India die gewijd is aan de apengod Hanuman doen de Rhesusapen zich te goed aan voedseloffers. Door de mist en de bomen zag het er nogal mysterieus uit. Een goed moment voor een foto. Foto Koos van der Horst, derde prijs

 Vierde prijs 19 februari

In het voorjaar geeft het stuifmeel van de bomen een mistige sfeer aan het beukenbos. Foto Mischa van den Brandhof. Vierde plaats in de competitie

Vandaag lieten onze landgenoot Andrew George  en de Duitse National Geographic fotografe Gabriela Staebler hun foto’s zien tijdens de tweede editie dit jaar van onze Wildlife Photo Community.

Wilde Wijde Wereld laat de komende tijd nog meer inzendingen zien. Volgend jaar is er weer een wedstrijd.