Wildlife Photographer of the Year 2013
In Londen zijn de winnaars bekend gemaakt van de 49ste editie van de Wildlife Photographer of the Year. Vanaf 23 november zijn alle foto’s in het Museon te zien. De wedstrijd wordt georganiseerd door het Natural History Museum in Londen en BBC Worldwide. Wilde Wijde Wereld zet de komende twee weken telkens een van de winnende foto’s in het zonnetje.

Vandaag de jeugdwinnaar, een foto van een gavialenmoeder, een soort krokodil, met haar jongen zonnend op haar hoofd. Plaats van handeling is de rivier de Chambal in India. De maker, Rao Pawar, won met deze foto de prijs voor Talent van het Jaar. Foto Udayan Rao Pawar / Mother’s little headful
Kippenvel
John Marriott uit Canada won de tweede prijs in de categorie Animal Portraits bij de Wildlife Photographer of the Year. De raaf, Corvus corax, op de foto zit erbij alsof ie zich heerlijk voelt. Vogels zetten hun veren op om hun warmtehuishouding te reguleren. De lucht tussen de opgezette veren isoleert het lijf van de vogel waardoor deze zijn temperatuur van 40 graden kan behouden in de vrieskou.
Het opzetten van de veren is onderdeel van het onderhoud dat alle vogels dagelijks aan hun uiterlijk besteden. Ongerechtigheden, parasieten, plakveren, ze moeten gereinigd worden. Een goed verenpak geeft de vogel aanzien bij de andere sekse en helpt gezond te blijven. Wij hebben ook wel eens kippenvel, dan staan onze lichaamsharen recht overeind, maar dat helpt niet tegen de kou. Wij hebben een kunstvacht nodig om warm te blijven.
WILDLIFE PHOTOGRAPHER OF THE YEAR nog tot en met 5 mei 2013 in het Museon!
D-Day voor de Keizer
Gisteravond is de Canadees Paul Nicklen in Londen uitgeroepen tot natuurfotograaf van het jaar. Zijn foto van keizerspinguïns, die zichzelf lanceren om uit de kolkende zee aan land te komen, won de hoofdprijs op de BBC Wildlife Photographer of the Year Competition. Vanaf 30 november zijn alle genomineerde foto’s te zien in het Museon.
Wildlife Photographer of the Year tot met 4 maart in het Museon
Vrijdagavond is de Nederlandse versie van de beroemde tentoonstelling Wildlfe Photographer of the Year geopend. 280 Genodigden zagen in een volle aula een bij tijd en wijlen levendig debat over natuurfotografie. Daarbij kwamen vooral de omstandigheden waaronder natuurfoto’s tot stand komen naar voren. De drie Nederlandse winnaars Jan van der Greef, Marsel van Oosten en Andrew George lieten een overzicht van hun werk zien.

Gouden stompneusaapjes, Rhinopithecus roxellana qinlingensis, leven in de bergen in het zuiden van China. Naar schatting bedraagt hun aantal niet meer dan 4000 wat de soort het stempel zwaar bedreigd oplevert. Foto: Cyril Ruoso, Frankrijk, Runner-up in de categorie Gerald Durrell Award.
De tentoonstelling duurt tot en met 4 maart 2012. Op zondag 15 januari en zondag 19 februari organiseert het Museon weer de Museon Wildlife Community waarbij natuurfoto’s die gemaakt zijn door ons publiek getoond en besproken worden. Tevens wordt dan de Museon Wildlife Photographer 2012 uit de inzendingen gekozen.
Wildlife Photographer of the Year 2011, vanaf 25 november in het Museon
Gisteravond vond in Londen’s Natural History Museum de bekendmaking van de prijswinnaars van de Wildlife Photographer of the Year competitie plaats. Hoofdwinnaar is de uit Spanje afkomstige Daniel Beltrá.
“Stilleven op Olie” is de titel die de fotograaf meegaf aan deze foto. Dikke plakkaten ruwe olie druipen van de geredde bruine pelikanen, waardoor de lakens eronder veranderen in een kleverige, stinkende, massa. Vanaf 25 november is deze jaarlijks terugkerende tentoonstelling met ‘s werelds beste natuurfoto’s bij ons in het Museon te zien. Meer foto’s binnenkort op deze site.